Connsys Externalizare IT | Servicii IT

De ce durează atât să-mi reinstalați calculatorul?

Acasă durează mai puțin

Probabil că, dacă lucrați de suficientă vreme cu echipa noastră, ați observat că pentru reinstalarea sistemelor rezervăm un interval de timp ceva mai lung, de obicei 2-3 zile. Pentru majoritatea celor care și-au reinstalat calculatorul de acasă operațiunea poate părea una simplă. Tot ce ai de făcut este:

 1. Te asiguri că toate datele de care ai nevoie (câteva documente, poze de familie etc.) sunt fie pe o altă partiție fie pe un hard disk extern. -- 30 de minute
 2. Rebootezi cu DVD-ul de instalare. -- 2 minute?
 3. Instalezi (circa 20 de minute). -- 20 de minute
 4. Instalezi orice drivere ai mai avea nevoie (cum edițiile mai recente de Windows fac asta în cea mai mare parte corect și pentru tot mai multe componente și periferice, timpul acesta e tot mai scurt). -- 30 de minute, dacă ai totul la îndemână
 5. Instalezi programele uzuale. Aici vă pot recomanda site-ul ninite.com, care fără să vă bată la cap să instalați cine știe ce toolbar-uri și fără să vă ceară nimic decât câteva click-uri instalează browsere, utilitare și tot felul de lucruri de care ați putea avea nevoie. -- 15 minute
 6. Instalezi suita Office (dacă e cazul). Nu uitați că dacă folosiți Office 365 în cazul unora dintre pachete aveți posibilitatea de a instala, perfect legal, Office pe până la 5 device-uri. Noi vi-l instalăm pe calculatorul de la muncă, deci sigur rămâne o instalare disponibilă și pentru PC-ul de acasă. -- 20-30 de minute, depinde și cât durează descărcarea de pe Office 365
 7. Instalezi alte aplicații, cum ar fi jocuri sau lucruri de care constați că ai nevoie pe parcurs. -- 60 de minute (sau dacă sunteți ca mine lăsați jocurile de pe Steam să se descarce peste noapte, pentru că sunt mult prea mari)

 

Nu durează prea mult, nu-i așa?

TOTAL: Aproximativ 3 ore.

 

Ce se întâmplă la noi

În cazul nostru lucrurile sunt un pic diferite. Noi avem de făcut asta pentru unul din cele câteva sute de calculatoare de care ne ocupăm, iar pentru fiecare client există anumite soft-uri specifice, setări specifice (în cazul unora inclusiv fonturile cu care scriu în mod implicit sunt importante), câteva imprimante de instalat și multe alte lucruri. Cele mai importante sunt însă datele clienților, pentru că echipamentele sunt absolut inutile dacă nu au cu ce informații lucra. Chiar dacă recomandăm ca datele importante să fie salvate pe servere, întotdeauna mai există câte ceva de preț și pe calculatorul pe care îl reinstalăm. În plus, aceste computere nu ajung să fie reinstalate pentru că merg bine, iar uneori problemele pe care le manifestă fac salvarea datelor greoaie.

Tocmai din aceste cauze un mare volum de muncă este depus în sensul păstrării în siguranță a datelor clientului și apoi a plasării acestora în același loc unde le-am găsit, în timp ce ne asigurăm că totul funcționează așa cum trebuie iar utilizatorii își pot desfășura nestingheriți activitatea. Simplu, nu? Nu chiar, pentru că dacă ratăm oricare din pași pot să apară probleme.

Acel proces de 7 pași simpli la noi arată cam așa:

 1. Se stabilește dacă utilizatorul trebuie migrat pe alt PC, ca să poată lucra în continuare; dacă da, i se copiază datele și i se configurează mail-ul și toate cele necesare.
 2. Se stabilește ce trebuie instalat, astfel încât atunci când livrăm calculatorul să poată fi folosit direct.
 3. Se salvează absolut tot ce este pe calculator. Acest pas este un mod de a ne asigura că punem totul la locul lui, ca să nu pierdeți timpul căutându-vă fișierele, dar și o măsură de siguranță pentru a ne asigura că vă protejăm datele.
 4. Se face instalarea, dar nu uităm și să ne asigurăm că totul funcționează corect și că adăugăm și programele pentru monitorizarea erorilor și conectare de la distanță, ca să vă putem ajuta în cazul în care apar probleme.
 5. Se fac toate update-urile disponibile pentru Windows și suita Office. Veți spune că le poate face calculatorul și după ce-l livrăm, dar știm foarte bine cât de neplăcut este să vrei să pleci la o întâlnire importantă și să aștepți după laptop-ul tău care mai are 60 de update-uri de aplicat (și te și atenționează să nu care cumva să-l închizi).
 6. După reinstalare se păstrează backup-ul făcut la pasul 6 câteva zile, pentru a fi siguri că totul este în regulă.

 

Desigur, procesul este mult mai complex decât este descris aici și face obiectul unor proceduri de 5-6 pagini.

TOTAL: Aproximativ 10-12 ore.

 

De ce ar face cineva așa ceva? Ce obținem?

 • Datele clientului sunt în siguranță.
 • PC-ul funcționează corect după livrare.
 • Nu blocăm unul din tehnicienii noștri aproape jumătate dintr-o zi normală de lucru pentru o reinstalare; dacă am face asta nu v-am mai putea oferi suport pentru alte probleme.
 • Avem suficient timp să ne asigurăm că PC-ul merge bine și dacă întâmpinăm probleme să vă anunțăm din timp și să găsim soluții ca să puteți lucra în continuare.

 

Nu e vorba de paranoia? Ce probleme pot să apară?

Cred că una din calitățile unui tehnician bun este și o doză (mică) de paranoia. Am observat că unii dintre cei mai buni oameni din domeniul IT pot vedea potențiale probleme acolo unde majoritatea oamenilor nici nu s-ar gândi că poate merge ceva rău. La fel ca în orice alt domeniu, o abordare atentă și prevăzătoare te poate scăpa de multe dureri de cap și uneori face diferența dintre a impresiona plăcut un client și a pierde contractul.

Să vedem ce evităm:

 • Timp pierdut din partea utilizatorului (prin mutarea pe alt PC)
 • Pierderea de fișiere importante (nu pot sublinia acest aspect suficient de tare)
 • Pierderea de timp din partea utilizatorului așteptând (să rezolvăm ce nu merge bine, să se aplice update-uri)

Am estimat că timpul total necesar pentru reinstalarea unui PC ajunge în acest caz pe la 10-12 ore, fără a lua în calcul timpul mort petrecut între finalizarea unei operațiuni și trecerea la următoarea. Cu toate acestea, sper că am reușit să vă conving că așteptarea merită și că procedând în acest mod evităm o pleiadă de intervenții ulterioare menite să rezolve lucruri care altfel s-ar omite în timpul reinstalării. 


Inapoi

Share daca ti-a placut acest articol



Abonează-te la newsletter

Posted by: eugen.sechel
Articol scris de

Eugen Sechel

Senior System Administrator

Eugen face parte din echipa fondatoare Connsys si este primul angajat in firma. In cei peste 8 ani de activitate a implementat solutii pentru toti clientii Connsys, a colaborat cu departamente IT ale unor companii multinationale pentru a rezolva probleme complexe si a invatat sa vada solutii si oportunitati acolo unde altii nu vedeau iesire. In prezent este Senior Sysadmin si Partener.